DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, ‘ağır hasta, engelli ve kocamış’ mahkûmların sağlık raporu alırken yaşadıkları problemlere son vermeye yönelik kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Bu sağlık raporlarının Adli Tıp Kurumu gibi kamu hastaneleri üzerinden de alınabilmesi gerektiğini belirten Ekmen, “Söz konusu değişiklikle ‘ağır hasta, engelli, kocamış’ olan mahkûmların sağlık raporlarının alınması sürecinde karşılaşılan bürokratik engelleri azaltacaktır.” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, mahkûm haklarının korunması, infaz sürecinin adil ve insancıl bir şekilde yürütülmesi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) kanun teklifi verdi. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik teklifinde bulunan Ekmen, söz konusu kanun değişikliğiyle sürecin daha etkin ve adil bir şekilde yürütüleceğini kaydetti.
Kanun teklifi insani bir yaklaşım getirecek
Kanun teklifinin genel gerekçe kısmında Ekmen, mevcut düzenlemelerde bazı eksiklikler ve pratikte karşılaşılan sorunların, kanunun amacına tam olarak ulaşmasını engellediğine dikkat çekti. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da bazı değişiklikler yapılmasının zaruri hale geldiğini kaydeden Ekmen, “Teklif, mahkûmların cezalarının infazında daha esnek ve insancıl bir yaklaşım benimsenmesini sağlayacaktır. Bu değişiklik, infaz sürecinin daha etkin ve adil bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunacaktır. Düzenleme ile cezaların tamamlanmasına kalan süre 3 yıldan 5 yıla çıkartılarak ağır hasta, engelli ve kocamış hükümlüler için insani bir yaklaşım getirilmektedir.” ifadelerine yer verdi.
Teklifle, Adli Tıp kaynaklı bürokratik engeller azaltılacak
Ekmen, ağır hasta, engelli ve yaşlı mahkûmlarla ilgili sağlık hizmetlerinin hızlıca yapılması ilişkin, “Mevcut düzenlemede yer alan ‘Adlî Tıp Kurumundan alınan veya Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan’ibaresinin ‘kamu hastanelerinden alınan’ şeklinde değiştirilmesi, pratikte yaşanan bürokratik zorlukların ve gecikmelerin önüne geçilmesini amaçlamaktadır. Bu değişiklik, ‘ağır hasta, engelli ve kocamış’ olan mahkûmların sağlık hizmetlerine daha hızlı ve etkin bir şekilde erişimini sağlayacak, sağlık raporlarının alınması sürecinde karşılaşılan bürokratik engelleri azaltacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Hasta hakları korunmuş olacak
Kanun teklifinin sonuç kısmında Ekmen, şu ifadeleri kullandı:
“Bu kanun teklifi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikler, mahkûm haklarının korunması ve infaz sürecinin daha adil, insancıl ve etkin bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunacaktır. Söz konusu değişikliklerin hayata geçirilmesi, ceza adalet sistemimizin adil ve insan odaklı işlemesine önemli katkılar sağlayacaktır.”