6 Şubat Depremleri sonrası Mersin’de okulları yıkılan çocukların bu yıl da ‘taşımalı eğitime’ devam ettiğini belirten Memleket Partisi Mezitli İlçe Başkanı Bahadır Çetinkaya, “Bu okullar bir an önce yapılmalı. Servis ücretini ödeyemediği için çocuğunu okula gönderemeyen aileler var. Bu durumun çözüme ulaştırılması gerekiyor” dedi.
6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Mersin’de depreme dayanıksız olduğu tespit edilen okullar için yıkım kararı alındı. Aradan geçen yaklaşık 1,5 yıllık sürede kentin birçok noktasında okulları yıkılan öğrenciler, kentin farklı noktalarındaki okullara sevk edildi. Çocuklarını evlerinden kilometrelerce uzakta yer alan okullara gönderebilmek için servislere yönelen aileler ise yüksek servis ücretleriyle karşı karşıya kaldı.
“Mersin Genelinde Yaşanan Bir Problem Bu”
Memleket Partisi Mezitli İlçe Başkanı Bahadır Çetinkaya, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin Mersin’de eğitimi derinden etkilediğine dikkat çekerek; “6 Şubat Mersin’de sadece eğitimi vurdu. Sadece eğitimi yıktı, sadece eğitime ve çocuklarımıza zarar verdi” dedi. Sorunun sadece Mezitli ilçesine özgü olmadığını sözlerine ekleyen Çetinkaya, “Burası Mezitli, Mezitli’de depremden dolayı yıkılan bir okuldayız. Ama bu, Mersin genelinde yaşanan bir problem. 6 Şubat depreminden sonra Mersin’de 76 okulda hasar tespit edildi, bunun 63’ü yıkıldı. Biz, yıkılan okullardan sadece bir tanesinin önündeyiz” diye konuştu.
“Ailelerin Endişelerini İki Kat Artırdı”
Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir aile için servis ücretlerinin büyük bir yük olduğunu vurgulayan Çetinkaya, “Burada yaşanan problem, çocuklarımızın yıkılan okullarının bir an önce yapılmaması, sürecin ağır işlemesi. Haliyle bu, aileleri mağdur ediyor. Biz zaten çocuklarımızı karanlıkta okula gönderdiğimiz için endişeleniyorduk. Bu okullar yıkıldıktan sonra çocuklarımızı daha uzak, daha uzun bir mesafeye servisle yollamak zorunda kaldık. Bu da bizim endişelerimizi, ailelerin endişelerini iki kat artırdı. Bizi daha endişeli bir hale getirdi. Şimdi aileler çocuklarını servisle yollamak zorunda kalıyor, servis ücretleri en kısa mesafe 2 bin 250 TL. İki çocuğunu göndermek zorunda olan bir aile için 4 bin 500 lira. Asgari ücretle geçinen bir aile, 17 bin 2 lirayla geçinmek zorundayken bu, üstüne binen bir yük” ifadelerine yer verdi.
“Çocuğunu Okula Gönderemeyen Aileler Var”
Servis ücretlerini ödeyemediği için çocuklarını okula gönderemeyen aileler olduğunu kaydeden Çetinkaya, yaşanan sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirterek; “O yüzden bu süreç hızlandırılmalı. Bu sürece birileri el atmalı. Bu okullar bir an önce yapılmalı. Bu insanların, bu ailelerin mağduriyetleri giderilmeli. Çok önemli bir sorun. Servis ücretini ödeyemediği için çocuğunu okula gönderemeyen aileler var. Bu durumun çözüme ulaştırılması gerekiyor” dedi.