Tarihçi yazar Sinan Meydan’ın Lozan Barış Antlaşması’nı anlattığı kitabı okurla buluştu. Uzun yıllar üzerinde çalıştığı ve derin araştırmalar sonucu ortaya çıkan eser İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.
Tarihçi yazar Sinan Meydan tarafından kaleme alınan İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini alan Lozan’da 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan ve Türkiye’nin idam fermanı olan Sevr’i geçersiz kılan Lozan Barış Antlaşması’nın tüm ayrıntıları anlatılıyor. Kitapta Lozan’ın ne kadar büyük bir başarı olduğu gözler önüne seriliyor.
Sinan Meydan kitabında, Sevr Antlaşması’ndan Mudanya Ateşkes Antlaşması’na, Lozan’da tarafların karşılıklı isteklerinden Lozan Antlaşması’nın içerik analizine, İngiliz ve Fransız parlamentolarındaki Lozan tartışmalarından Lozan’ın Türk ve dünya basınındaki yansımalarına kadar birçok konuda çok kapsamlı, bilgi, belgeye dayalı ve özgün değerlendirmeler sunuyor.
ALGI OPERASYONLARINA YANIT
İsmet İnönü’nün başkanlığında, arkasına Mustafa Kemal Atatürk’ü, Milli Meclisi ve Anadolu halkını alan Ankara heyeti, Lozan’da güçlü bir irade ortaya koyuyor. İsteklerinden asla taviz vermeyen İsmet İnönü, Müttefiklere adeta başkaldırıyor. Türkiye’yi parçalayıp bölen, ordusunu yok eden Sevr’e karşı İnönü, Lozan’da Misakımilli sınırlarını korumaya çalışırken kapitülasyonların ortadan kaldırılmasını da sağlıyor. Aylar süren görüşmeler sonunda 24 Temmuz 1923 günü emperyalistlere karşı büyük bir zafer elde ediyor. Kurtuluş Savaşı ile savaş meydanında yenilgiye uğrayan emperyalist güçler bu kez masada hezimete uğruyor.
Sinan Meydan, kitabında bugün birileri tarafından yapılan ve Lozan’ı karalamaya çalışan algı operasyonlarına da dikkat çekiyor. Ortaya atılan iddialara tarihi belgelere dayanarak tek tek cevap veriyor.
“Türk için Sevr ‘ölüm’, Lozan ‘hayat’ demekti” diyen Meydan; Lozan’ın neden ve nasıl Türkiye’nin zaferi, emperyalizmin yenilgisi olduğunu göstermek için okurlarını bekliyor.
İnkılâp Kitabevi, Sinan Meydan, Lozan, 536 sayfa, İstanbul, 2024.
Yayın Direktörü Gülşen İşeri
Editör Ezgi Hotalak
Son Okuma İsmail Afacan
Kapak Tasarım Yavuz Dürüst
Sayfa tasarım Derya Balcı – Şenol Alanbay