Borusan Grubu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadına yönelik şiddete karşı dikkat çekmek için, toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan kapsamlı bir farkındalık kampanyası başlattı. 2020 yılında ilk kez yayınladığı ve bu yıl güncellediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Politikası, konunun derinlemesine tartışıldığı webinar serisi, Geleceğe İlham Buluşmaları ve “Ne Çok Şey Var” kampanya filmi ile şiddete karşı mücadelede önemli adımlar atan Borusan, çalışanlarında ve toplumsal düzeyde farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
80 yıllık köklü geçmişinde her zaman odağında insanı tutan ve bu kapsamda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı bir sorumluluk olarak gören Borusan Grubu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bu önemli meseleye dikkat çekti. Grup, güncellediği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Politikası başta olmak üzere düzenlediği webinar serisi, atölye çalışmaları, Geleceğe İlham Buluşmaları ve “Ne Çok Şey Var” kampanya filmi ile hem çalışanlarında hem de toplumda farkındalık yaratmayı amaçladı.
Kadınların güçlendirilmesi, iş hayatındaki temsilinin artırılması ve her alanda eşit haklara sahip olmaları konusunda uzun yıllardır Borusan Eşittir Platformu çatısı altında çalışmalar yürüten Borusan, gerçekleştirdiği webinar serisinde konunun farklı boyutları üzerinde durdu. İki farklı oturumda kadına yönelik şiddetin hukuki boyutları, günlük yaşamda şiddetin yeniden üretimi ve çocukların şiddet karşısındaki psikolojik durumu gibi önemli konulara değinildi.
Uzmanlardan şiddete karşı kapsamlı bir bakış
Dünden Bugüne: “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele” başlıklı webinarda Borusan Holding İnsan, İletişim, Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı avukatı Perihan Meşeli, ülkemizde kadına yönelik şiddetin tarihsel seyri ve güncel durumunu ele alarak kapsamlı bir bakış açısı sundular. “Gündelik Hayatta Şiddetin Yeniden Üretimi ve Küçük Omuzlarında Büyük Yük Taşıyanlar” başlığı özelinde ise siyaset bilimci Doç. Dr. Ece Öztan’ın moderatörlüğünde Çocuk Hakları Savunucusu ve Çocuk Çalışmaları Uzmanı Gözde Durmuş ile şiddetin mağduru ve tanığı olarak çocukların psikolojisi, ev içi şiddetin farklı boyutları konuşuldu.
Borusan’ın sürdürülebilirliği iş süreçlerinin merkezine alarak hem çevreye hem de topluma duyarlı bir yaklaşımla düzenlediği “Geleceğe İlham Buluşmaları”nın 25 Kasım’a özel konuğu Sebuka’nın kurucusu avukat Aslı Karataş oldu. EKOIQ Genel Yayın Yönetmeni Barış Doğru’nun moderatörlüğünde gerçekleşen ve https://www.youtube.com/
Borusan güncellenen politikasıyla mücadelesini güçlendiriyor
Her iki oturumda da Borusan’ın 2020 yılında hayata geçirdiği ve bu yıl güncellediği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Politikası”na yer verildi. Güncellenen bu politika dokümanında çalışanlara sadece fiziksel değil, psikolojik, ekonomik, cinsel ve siber şiddet gibi farklı şiddet türleri hakkında kapsamlı bilgiler sunuluyor. Bu rehber niteliğindeki çalışma, şiddete maruz kalan bir çalışanın nasıl fark edileceği, hangi destek mekanizmalarından yararlanabileceği ve kiminle iletişime geçebileceği gibi konularda detaylı bilgiler içeriyor. Bu kapsamlı politika, çalışanların güvenliğini ve refahını ön planda tutarak, şiddete maruz kalanların seslerini duyurmalarını ve destek almalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
“Şiddete karşı gözünü aç, görmezden gelme”
Borusan, konuyu derinlemesine işlediği “Ne Çok Şey Var” filmiyle de çarpıcı bir filme imza attı. Film, kadınların hayatlarındaki potansiyeli gerçekleştirdiklerindeki mutluluklarına, şiddetin bu potansiyeli nasıl engellediğini ve gözler önüne seriyor. “Hayatta kadınları bekleyen ne çok şey var. Şiddet hariç! Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için sen de bekleme. Gözünü aç, görmezden gelme.” mesajıyla herkese çağrıda bulunan film, toplumsal duyarlılığı artırmayı hedefliyor. https://www.
“Kadınların hayatlarını çalan bu gölgeyi ortadan kaldırmak istiyoruz”
Kadına yönelik şiddete karşı mücadeleleriyle ilgili olarak Borusan Holding İnsan, İletişim, Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş şu bilgileri paylaştı: “Kadınların hayatlarında şiddete yer yok. Borusan olarak, şiddete sıfır tolerans politikamızla bu mücadelede kararlıyız. Şiddet, kadınların hayallerini çalan bir gölge. Biz bu gölgeyi ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, cinsiyet temelli şiddetten arınmış bir dünya için taahhüdümüzü yineliyoruz. Borusan’da, her birey eşit haklara sahiptir. Bunun aksi asla düşünülemez. Toplumsal cinsiyet eşitliği de sürdürülebilirlik üzerine inşa edilen kurum kültürümüzün en önemli değerlerinden biri. Uzun yıllardır Borusan Eşittir Platformu ile sürdürdüğümüz çalışmalar sayesinde hem iş hayatında hem de toplumda daha eşit bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu bilinçle geliştirip güncellediğimiz Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ev İçi Şiddetle Mücadele Politikamız ve ‘Ne Çok Şey Var’ kampanya filmimizle kadına yönelik şiddete karşı mücadelemizi daha da güçlendiriyoruz. Bu sorunun üstesinden gelmek için farkındalık yaratmak ve kalıcı çözümler üretmek için çalışmaya devam edeceğiz.”