Ana Sayfa / EKONOMİ / DEVA Partili Dalgın, yurt dışı alışverişlerde artan vergi yükünü Meclis gündemine taşıdı

DEVA Partili Dalgın, yurt dışı alışverişlerde artan vergi yükünü Meclis gündemine taşıdı

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, yurt dışı alışverişlerde artan vergi yükünü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dalgın, 27 Kasım 2024 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren gümrük muafiyeti düzenlemesi hakkında Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması için TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu. 

27 Kasım 2024 Çarşamba günü yayımlanan Resmî Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı Kararı ile gümrük muafiyeti düzenlemesi yeniden değiştirildi. Karar, yurt dışından alışveriş yapan tüketiciler arasında endişe yarattı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Burak Dalgın, düzenlemeyle ilgili bir dizi soruyu içeren önerge sundu.

 “Tüketiciyi ve küçük ölçekli ticaret yapanları olumsuz etkiler”

Burak Dalgın, düzenlemenin sadece tüketicileri değil, yurt dışından düşük değerli ürün ithal eden küçük ölçekli ticaret yapanları da olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Ayrıca, artan vergilerin ve kısıtlamaların serbest ticaret anlayışıyla çeliştiğini belirtti.

Burak Dalgın: “Tüketici refahı ve serbest dolaşım Sınırlanıyor”

Dalgın, bu düzenlemeyle ilgili eleştirilerini TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesiyle dile getirdi. Önergesinde, düzenlemenin tüketici refahı ve ekonomik etkilerine ilişkin çeşitli sorular yöneltti:

1)   Yurt dışından yapılan alışverişlerde gümrük muafiyetinin sadece üç aylık bir süre içinde önce 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürülmesi, sonra da 30 Euro limitin içine kargo ücretinin de eklenmesinin gerekçesi nedir?

2)   Dolaylı vergilerin toplam vergilerdeki payının yüzde 65 civarında olduğu ülkemizde, dolaylı vergilerin kapsamını daha da artırmayı sağlıklı buluyor musunuz?

3)   Pasaport harçları ve yurtdışı çıkış harçları ile kişilerin; uluslararası ödeme sistemlerinin engellenmesi ve ihracatçıların döviz kazançlarının yüzde 30’unu bozdurma mecburiyeti ile paranın; cep telefonları üzerindeki aşırı vergiler ve internet fiyatları ile verilerin serbest dolaşımının engellendiği gerçeği ile birlikte düşünüldüğünde, ürünlerin serbest dolaşımını da kısıtlamak hükümetinizin stratejik bir politikası mıdır?

4) Tüketicinin korunmasına ilişkin politikalar oluşturmanın da bakanlığınızın görevlerinden biri olduğunu düşünerek, yurt dışından ürün satın alma seçeneklerinin kısıtlanması neticesinde tüketici refahının azalacağını düşünüyor musunuz?

 

 

 

 

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

DEVA Partili Kaya’dan üniversite öğrencilerine kira desteği teklifi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir