DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, ‘Türkiye’nin dış ticaretinin can damarları’ olarak nitelediği TIR şoförlerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Sorunların çözümü için Ticaret Bakanlığına çağrıda bulunan Karal, “Ülkemizin ticaret yükünü omuzlayan TIR şoförlerimizin yaşadığı mağduriyetler görmezden gelinmemeli, Türkiye’nin ticaret damarları açık tutulmalı ve emekçilerin alın teri korunmalıdır.” dedi. DEVA Partili Hasan Karal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında özellikle son dönemde Türkiye-Gürcistan gümrük kapılarında uluslararası ihracat taşımacılığı yapan TIR şoförlerinin sorunlarını gündeme getirdi.
Ticaret Bakanlığına ‘mağduriyetleri giderin’ çağrısı
Türkiye’nin doğu sınır kapılarında yaşanan aksaklıklar, yıllardır çözülemeyen ve maalesef giderek derinleşen bir mesele olarak durduğunu belirten Karal, Ardahan ve Artvin’de bulunan gümrük kapılarında TIR’ların günlerce bekletildiği, bu nedenle ihracatçıların büyük kayıplar yaşadığı ve TIR şoförlerinin insan onuruna yakışmayan koşullara maruz bırakıldığını söyledi. Bu sorunları çözmek için Ticaret Bakanlığının hala somut bir adım atmadığını vurgulayan Karal, yaşanan mağduriyetlerle alakalı bir soru önergesi verdiğini de anımsattı.
“Yalnızca lojistik sektörünü değil, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası ticaretteki güvenilirliğini de olumsuz etkileniyor”
Ardahan ve Artvin’deki sınır kapılarında bekleme sürelerinin uzaması dolayısıyla ortaya çıkan ekonomik kayıplar ve insani mağduriyetlerin de giderek büyüdüğünü ifade eden Karal, “Yetersiz altyapı ve dijitalleşme eksikliği, personel yetersizliği ve vardiya eksiklikleri. insani ihtiyaçların karşılanamaması yalnızca lojistik sektörünü değil, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası ticaretteki güvenilirliğini de olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.
Çözüm önerilerini sıraladı
Milletvekili Karal, Karadeniz bölgesinden açılan gümrük kapılarının, hem ulusal hem de uluslararası ticaret için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi. Gümrük kapılarının tam kapasiteyle çalışmasına yönelik çözüm önerilerini sunan Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gümrüklerde dijitalleşme yaygınlaştırılmalı ve modernizasyon projeleri devreye sokulmalıdır. Gümrüklerdeki personel sayısı artırılmalı ve vardiya sistemi daha etkin hale getirilmelidir. Şoförlerin insani ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal alanlar inşa edilmelidir. Gürcistan gibi ülkelerin keyfi uygulamalarına karşı diplomatik düzeyde güçlü adımlar atılmalı, uluslararası hukuk zemininde çözüm yolları aranmalıdır. Karadeniz’in ticaret potansiyelini artıracak bölgesel kalkınma projeleri hayata geçirilmelidir. Ülkemizin ticaret yükünü omuzlayan TIR şoförlerimizin yaşadığı mağduriyetler görmezden gelinmemeli, Türkiye’nin ticaret damarları açık tutulmalı ve emekçilerin alın teri korunmalıdır. Sınır kapılarında işlerin düzenli bir şekilde yürütülmesiyle, yalnızca bölge halkı değil, tüm Türkiye kazanacaktır.”